Kleinschalig wonen met dementie op De Broekheurnerstede
De eerste kleinschalige woongroep voor mensen met dementie is van start gegaan op Livio-locatie De Broekheurnerstede. Met veel collega's is er de afgelopen periode hard gewerkt om deze nieuwe plek te realiseren. “Een bijzondere mijlpaal voor de locatie, en voor Livio! We zijn ontzettend blij en trots dat we deze specialistische zorg nu aan onze bewoners met dementie kunnen bieden,” aldus Marianne ter Horst – Geertshuis, Coach & Coördinator locatie De Broekheurnerstede.
Hoe ziet een woongroep eruit?
De kleinschalige woongroep bestaat uit 10 tot 12 appartementen en een centrale huiskamer. Bewoners wonen hier, eventueel met partner, zo zelfstandig mogelijk en leven samen met gelijkgestemde ‘buurtbewoners van de gang’. De huiskamer is een warme plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, samen kunnen eten en waar activiteiten plaatsvinden. Dit geeft bewoners meer structuur wat zorgt voor een prettige invulling van de dag. Jolien Bisschop, verpleegkundige, “De eerste ervaringen zijn erg positief, bewoners zijn enthousiast. Eén bewoner staat nu iedere ochtend op met een glimlach en zegt dan vrolijk, ik mag weer naar de huiskamer".
Vernieuwing woonzorgcentra
Het openen van de woongroep met huiskamers is onderdeel van de vernieuwingen op onze woonzorgcentra. Tot het einde van dit jaar gaan de verbouwingsactiviteiten op De Broekheurnerstede nog door. In totaal worden er op de locatie acht kleinschalige woongroepen voor mensen met dementie gerealiseerd.
Maatschappelijk belang
De noodzaak om specialistische zorg (verpleeghuiszorg) te kunnen gaan leveren is groot: het aantal ouderen in onze regio groeit de komende jaren sterk, ouderen blijven langer thuis wonen en een grote groep ouderen die in onze locaties komt heeft een intensievere en meer specialistische zorgvraag. Dit zien we ook in onze woonzorgcentra.
Op onze woonzorgcentra zijn we daarom in januari begonnen met het realiseren van een leefomgeving waar deze specialistische zorg kan worden geleverd (verpleeghuiszorg). Door het vormen van kleinschalige woongroepen met bewoners met gelijke zorgvraag kunnen we de kwaliteit van de zorg verbeteren en het werkplezier van onze medewerkers vergroten.