Vijf jaar Livio hulpmiddelentas
Deze week vieren we het vijfjarig bestaan van onze hulpmiddelentas. Een tas vol praktische zorghulpmiddelen die onze collega's bij cliënten kunnen inzetten. Denk aan een druppelbril voor de ogen, een aantrekhulp voor steunkousen of hulp voor het aanbrengen van medische zalf. Door deze hulpmiddelen kunnen cliënten zoals mevrouw Winkel (bijna 80) hun zelfstandigheid behouden. Haar verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe eenvoudige hulpmiddelen een grote impact kunnen hebben op iemands dagelijks leven.
Een leven van zelfstandigheid en regie
Mevrouw Winkel heeft een turbulente tijd achter de rug. Na een ernstige ziekte moest ze revalideren en opnieuw leren om voor zichzelf te zorgen. "Ik kon helemaal niks meer zelf. Alles moest opnieuw," vertelt ze. Dankzij hard werken en aanpassingen in huis, zoals extra steunen in de badkamer, kan ze nu weer volledig zelfstandig functioneren. Een belangrijke factor in haar herstel was de Handyfix, die een praktische oplossing bood voor een groot obstakel: het aantrekken van steunkousen.
"Als ik mijn steunkousen zonder hulpmiddel probeer aan te trekken, schieten mijn duimen uit de kom," legt ze uit. Haar huisarts had steunkousen voorgeschreven vanwege dikke onderbenen door een hartaandoening, maar zelfstandig aantrekken bleek onmogelijk. Ze kwam in contact met de thuiszorg van Livio. "Toen ze voor het eerst langskwamen, vertelden ze me over het hulpmiddel. Ik noem het nu mijn wondermiddel," zegt ze lachend.
Oefenen en zelf doen
Livio zorgde niet alleen voor het juiste hulpmiddel, maar ook voor begeleiding. Een zorgmedewerker oefende met haar en zette zelfs een instructievideo op haar telefoon. "Ik keek die video en oefende drie dagen lang. Daarna kon ik het zelf," vertelt ze trots. Sindsdien heeft ze geen hulp meer nodig. "Ik hoef niemand lastig te vallen en kan doen en laten wat ik wil. Dat voelt zó goed."
Zelfredzaamheid betekent veel voor mevrouw Winkel, die al 22 jaar alleen woont na het overlijden van haar man. "Alles wat ik zelf kan, wil ik ook zelf doen. Ik wil vrij zijn en niet afhankelijk."
Een groter doel: vrijheid en verbondenheid
Ondanks haar zelfstandigheid zorgt mevrouw Winkel ervoor dat ze niet geïsoleerd raakt. Elke dag eet ze een warme maaltijd bij De Posten, samen met een vaste groep mensen. "Dat vind ik gezellig. Het is belangrijk om onder de mensen te blijven," zegt ze. Maar de gedachte dat ze niet afhankelijk hoeft te zijn van anderen, blijft voor haar het grootste goed. "Het is fijn als er iemand langskomt, maar het komt nooit echt goed uit. Voor mij niet, en voor Livio ook niet," zegt ze met een knipoog.
Een toekomst met zelfredzaamheid als uitgangspunt
De hulpmiddelentas is meer dan een praktische innovatie. Het is een symbool van vrijheid, regie en onafhankelijkheid. Voor mevrouw Winkel betekent het dat ze niet hoeft te wachten op iemand anders en dat ze zelf de controle heeft over haar dagelijks leven. "Zolang ik dingen zelf kan doen, blijf ik het doen. Als het echt niet meer kan, dan houdt het op. Maar ik geef niet op bij de eerste tegenslag."
Vijf jaar na de introductie blijft de hulpmiddelentas een belangrijk hulpmiddel voor Livio om cliënten te helpen hun eigen regie te behouden. "Het heeft mijn leven veranderd," zegt mevrouw Winkel. Door het gebruik van de aantrekhulp voor haar steunkousen is mevrouw Winkel uit zorg bij Livio.
Op naar nóg meer verhalen van vrijheid en eigen regie!